《新玄機》雜誌主頁   吳鈞洋師傅其他文章

                                                   文•吳鈞洋

金雞獨立、烏雞唔執書

    

    專家推薦每天做一分鐘 「金雞獨立」,對高血壓、高血糖、頸腰椎病……有幫助,仲可以預防老年痴呆症……。

    肥佬練咗已經有半年,依佢所講、話有效過氣功(都唔知有冇作大)。?既然講得咁鬼巴閉,點都要昅下係乜東東芫茜葱。有一日、偷得浮生半日閑,特登蛇半晝上佢報社辦公室睇下。

    去到又咁啱條友和大爛財响戍練緊功只見兩條友雙眼微閉,一隻腳踏地一隻腳翹起。「超!咁就叫做《金雞獨立》係養生專家推薦之養生法?」睇佢動作簡單而枯燥,講真,我的而且確不以為然。呢個時候大爛財加把口:「佢嘅全功當然及不上太極氣功」,老而不爛招積咁打斷佢說話:「使鬼覺得唔好意思擦佢鞋咩呢味功夫擺明有效過氣功何止百倍!」,大爛財到底見過世面、所以吐出真言,佢接過對方說話:「你又不能將漁船充當成炮艇,講真,你金雞獨立勝在簡單罷了,如果真正強身健體、你點及得人家吐納功,一晚打九個哈哈哈!」說話引得大家一片開心,老而不一聽呢尾嘢更加笑不可抑、但見他O着咀指住我說不出說話。我不經意地用手向他揮一揮着他收口,隨即細心實習它的動作動作的關鍵係「眼睛要微微閉著」,我也閉著眼睛試練結果不下十次數不過五下就跌咗落嚟,嘩!原來咁鬼難練架。聽佢哋講,如果站不了十秒鐘,表示平衡感退化到了六、七十歲的地步。多練習可以恢復平衡感。

    呢個時候輪到老而不發言,佢話:「身體出現疾病,中醫理解為五臟六腑之間相互協調嘅關係出咗問題……身體開始失平衡矣!(金雞獨立)就可調節彼此之關係,好多人起初五秒都做唔到,但後來可以站上兩分鐘。」,大爛財接着說:「隨住企立嘅時間延長,頭重腳輕嘅虛空感覺冇哂,瞓得好咗,頭腦清醒咗……自不然記憶力亦明顯增強了。如果你能每日閉著眼做金雞獨立一 分鐘,咁老年痴呆今生便與你無緣了。」說話之間、老而不遞過一本「推廣小冊子」畀我,堶掄縐魽G呢門功夫對於「足寒症」係治本的方法,也可以迅速增強人體嘅免疫力。尤其是從年輕、身體健康嘅時候就開始堅持每天做,將來患上中老年疾病的比率,也會比較低

    睇倒金雞獨立幾個字,不期然將我思維帶到過咗嘅74日美國獨立日,嘿嘿!金雞唔係、係烏雞至啱,哈哈!我向老而不笑道:「咦!74你嗰日咪由朝練功練到夜晚慶祝囉,嘻嘻!」老而不聽完打咗個突問道:「點解呀?」答:「烏雞獨立普天同慶日吖嗎!」,佢不聽猶是可、一聽把鬼火:「普天同慶?唔整多幾個炸彈畀佢嘆已經奶念佢哋總統膚色有異了!」,我笑答道:「五行屬雨露癸水夏生六月,天氣尚炎燥、滴水落地易被蒸干,但五行強金劈木生水,喜時柱透出辛酉印星,格局形成傷官配印……上半月局面 形成東方人用智,西方人動武……對立壁壘分明、勢均力敵。唉!呢個月東西五黃對沖……晨早預測七月廿二日大暑前後一定有天災人禍……」,聽到呢戍,大爛財搭口:「啊!即係話挪威傻佬周街放炸殺人……大陸溫州高鐵相撞你一早測到?」。「好話喇,財哥!頭先講嗰啲,就係7月份風水擺設裡面所寫。」我笑答道:「睇過我過往嘅文章,知道我一再強調八運不利西,不利金屬鐵器並​不是戲言……今年辛卯不同舊年庚寅,後者係屠龍鋼刀劈木,你聽過去年交通有乜冬瓜豆腐發生過冇?而今年卻係刀仔鋸大樹而砍崩刀,係鐵都唔掂、特別高空之鐵……咁,財哥,你話係咪高鐵有難吖!」。

    呢個時候,閉咗半日氣嘅老而不再忍唔得住而開腔:「如果你饒有冒險精神,覺得沒有新玩意。又或者你感到人生已無樂趣,很想快樂死咁,我介紹呢啲些人上大陸乘搭高鐵,保證令你玩得開心,死得剌激!

    等同香港換幾多個特首,有啫啫冇啫啫嘅一樣廢,革換一萬個鐵路部長,一樣冇叉用,因為佢個機構本身叫鐵,係災難根源」我聽後不禁點頭稱是:「浙江《江》蘇交匯,高鐵意外,狗官草率埋車卡入沼《澤》《民》命如草芥,六月飛霜,人神共忿!」我閉目嘆息:「江澤民名義上係太上皇,查實係當今鄧小平化身,你胡溫不過係傀儡罷!記得當年老毛死前發生過唐山地震,今年老江死前高鐵意外死傷有限已經還得神落。之不過全國俱有冰雹之災兆,京畿更加暴雨成災,7月鮮見。始終明年壬辰係江龍入墓大凶兆,加埋世界未日言論真箇令人簾捲西風人比黃花瘦。」

    鄧老爺子高瞻遠矚,一早預測香港會五十年不變!唯獨向北望​,由佢既定政策一出之後變到阿媽都認唔出!係咁變係咁變……哈哈!以不變應萬變。你估將來會唔會因不變而管治萬變呢?! (本篇完)

 

吳鈞洋網址:www.ngkwunyeung.com.hk

吳鈞洋電子郵箱:raymondnghk@yahoo.com.hk

 

WB01343_.gif      回首頁     WB01345_.gif (616 bytes)