網上香港風水學家黃頁

《新玄機》雜誌主頁   劉乃濟其他文章

                                        文•劉乃濟 

 

食碗面 反碗底--說成龍、陳自強的恩恩怨怨


  

    多年前,時常去九龍塘對衡道一號「華南影帝」吳楚帆家中打撲克,只重耍樂,不重輸贏,我們稱為「鑊仔牛柳」。老吳有個綽號叫做「牢騷王」,喜歡一邊打牌一邊講道理,講得最多的,就是「做人切不可食碗面反碗底,有報應架!」聽到我們都耳熟能詳。

    食碗底反碗面的意思,識得講廣東話的人都知道,就是受咗人家恩惠,反而去靠害人家。老吳話會有報應,正如龔醫生在嬴咗官司之後,在記者招待會上貼大字報:「善有善報,惡有惡報;不是不報,時辰未到。」究竟幾時才報?唔使心急,最近就有一個現實的例子,證明了善惡到頭終有報。

   
前些時候,《壹週刊》有篇報導,講有個「兄弟」跟咗武打巨星成龍卅年,最近被炒魷,只發遣散費十萬元,有人覺得大哥龍太過涼薄。文中尾後的那一段,引起我的注意。因為附帶講到,成龍公司的總經理陳自強在兩個多月前辭職,由成龍老婆林鳳嬌接任。

    陳自強呢次辭職,當然唔係自願,所以激氣到入醫院。佢對來訪朋友呻氣,話成龍冇義氣。如果當年冇佢叫成龍返香港,講唔定成龍而家還在澳洲抓緊鑊鏟。

  陳自強講得冇錯,成龍當年的出身,在電影圈巳經不是秘密,陳自強對他確實有過提攜之恩。我地呢班做咗幾十年的娛記,個腦好似有個快勞存放著呢疊資料。


    陳自強原是新加坡人,在國泰機構任職會計。大老闆陸運濤空難逝世,繼任者無意再拍電影,他被派來香港,幫手收拾殘局。點知佢來到香港以後,喜歡電影多過計數。他的活動能力又強,同電影圈中人好快就混得好熟,以一個圈外人,竟然與張沖、鄧光榮、秦祥林、沈殿霞等明星結拜為「鼠兄弟」,都咪話佢唔叻仔。

    之後,陳自強就唔返新加坡,留在香港尋求發展。此時適值大導演羅維拍完李小龍主演的《精武門》、《唐山大兄》,收到盆滿砵滿,羅維意氣風發,亦因此與鄒文懷關係破裂,跳出嘉禾自立門戶,聘請陳自強做四維電影公司的經理。

    當時以武打片最受歡迎,賣埠又多,連非洲都有人來買片。羅維以拍《精》、《唐》兩片震驚一時,當然想食住條水,猛拍武打片。又咁啱得咁喬,李小龍死得咁快。於是,好多片商慫恿羅維趁住呢個時機,再創造一條龍出來。

    講就容易,呢個時候去邊度搵番個李小龍出來?此時邵氏財雄勢大,嘉禾如猛虎出柙,都在猛拍武打片,稍為會揮拳踼腳的明星,都被呢兩間公司搜羅淨盡,搞到羅維想拍武打片都搵唔到人。

   
呢個時候,陳自強想起一個人,係自己老宗,叫做陳元龍。佢出身於京劇名師于占元門下,身手矯健,可惜冇運行,在電影圈中搵唔到食。佢老豆在澳洲中國大使館做大廚,睇見個仔在香港唔係撈得幾掂,就叫佢去澳洲,跟住自己學吓炒餸,將來都有一技傍身。但係呢個陳元龍始終冇心機拿鑊鏟,郤對電影未能忘情,時常打電話俾香港老友,問吓有冇機會?

    於是,陳自強向羅維推薦陳元龍,羅維此時正在心急等人用,立即叫陳自強寄機票過去。陳元龍落咗飛機就入片場拍戲,羅維幫佢改個藝名叫做成龍,成擔心機希望他成為李小龍之後的第二條龍。

    拍咗幾部戲,票房都冇聲氣。電影圈中人多數姓賴,有人話成龍唔夠靚仔,有人話佢衰在鼻大,又有人嫌佢眼細,叫羅維幫成龍割大雙眼,話係畫龍點睛。點知有人燒冷灶,上門要借用成龍。呢陣時,羅維都有些心灰意冷,就一口答應,叫人家攞去使。 

   
借用成龍的是吳思遠,拍過幾部本錢小而又收得的武打片,被認為是圈中的奇才。如果話慧眼識英雄,應該係佢至啱。因為吳思遠早就睇出成龍非池中物,皆因羅維表錯情,將佢當作李小龍,硬橋硬馬唔係成龍的戲路。

    借到成龍之後,吳思遠搵袁和平做導演,連拍兩部戲,《蛇形刁手》和《醉拳》,讓成龍改走諧趣的戲路,開正佢個櫳,於是一鳴驚人,兩部戲都收到盆滿砵滿。最歡喜的人,當然是羅維,因為吳思遠幫佢種生咗棵搖錢樹,以後想窮都幾難。

    古語話「塞翁得馬,焉知非禍」,真係好有道理。呢個時候,羅維當然唔肯再借成龍俾吳思遠,點知有人暗地堛窱靃閞遄C嘉禾先由鄒文懷的親信蔡永昌秘密與成龍接觸,要求佢跳槽,條件好到成龍以為自己發緊夢。咁大件事,佢當然立即同陳自強商量。

   
電影圈向來冇秘密,有人想拔去成龍呢棵搖錢樹,羅維當然有所聞。有一次,羅維請我去佢辦公室討論出版畫報的事(見前文「煩惱皆因成龍起」),陳自強入嚟,羅維唔將我當外人,當面指示陳自強,叫佢丟低所有手頭上的工作,不分日夜跟實成龍,唔好俾嘉禾的人埋身。所有吃喝玩樂,開支都出公數,唔使惜錢。當時我睇住陳自強猛拍心口,話包在我身上。

    後來成龍跳槽成為事實,秘密亦大公開,原來陳自強一直以成龍經理人的身份與嘉禾高層何冠昌接觸,商談成龍跳槽的事,而羅維竟然不知自己身邊最信任的人,郤是個「無間道」。後來,我親身聽到羅維這樣說:「成龍跳槽,情有可原,人望高處嘛!惟是陳自強的吃堛戎~,惡劣卑鄙,此仇此恨,永遠難忘。」


   
「吃堛戎~」就是廣東話的「食碗面,反碗底」,老吳講得冇錯,確係有報應,而且報應得好似翻版一樣。陳自強時常誇耀自己同成龍「情同父子」。佢點都估唔到,成龍呢齣戲,叫做《未央宮呂后斬韓信》,出到老婆大人,「情同父子」又點親得過「同衾共枕」?在陳自強眼中,成龍係「食碗面,反碗底」,但佢有冇想到,當年自己點樣對待肥佬羅?

    龔醫生的大字報:「善有善報,惡有惡報,不是不報,時辰未到」。唔止貼在記者招待會上,亦要貼在每個人的心堙C
(本篇完) 

 

 

    

劉乃濟網址:http://www.naichailau.blogspot.com

劉乃濟電子郵箱:naichailau@yahoo.com.hk

WB01343_.gif      回首頁     WB01345_.gif