《新玄機》雜誌主頁   吳鈞洋師傅其他文章

                                                   文•吳鈞洋

懋中長矛梟道首

        我最近被踢咗入會,梗係唔係黑社會啦!入咗嘅社團好正氣添,佢叫:「抵抗惡勢力入侵玄學界」有人可能會問:「匿個究竟屬於邊一類社團?」,若然詳細解答呢個文題睇怕頗哂篇幅,咁我就借用新玄機【玄圈八一八】堶惘傢鬗憒r作為解釋:某個有宗教背景嘅團體成立咗一個玄術會,自籌備以來,一直備受爭議。好些曾被邀的師傅,在一兩次聚會後已「知難而退」。有些已繳費入會者,在該會去年重頭戲——風水展時已是一肚子氣。及至本年六、七月,事情更加白熱化。有任職者被辭退。有中堅份子倒戈。有師傅發文要討回公道。有師傅在Facebook被人圍攻。有在Facebook成立群組追蹤事情。有登報表示退出。有登報聲稱財務健全,可退回會費。有傳媒介入。有師傅報警。有師傅開記者招待會講述事情。有師傅發律師信。有師傅收發律師信。有退會師傅上門收不到會費……總之劇情不斷進展,令局外人眼花繚亂……

    上面所講嘅只不過道出嗰個「有宗教背景玄學會」和部分玄學師傅之間嘅是非和錢銀轇轕。但係真正催谷抵抗惡勢力入侵玄學界」社團嘅成立之原因卻係堅決支持術數界獨立自主不受外來入侵、支配、壟斷……等等的正義使命,當然匿個亦係我加入社團之原因。據所知,「有宗教背景玄學會」最終目的係將佢哋魔掌伸入整個玄學界而加以控制、墮斷,日後將利用權力實行發牌制,迫使個別玄學從事者入會並交會費、否則屬於無牌經營。說話講得非常好聽,話此舉係為咗提升術界團結和積極性,杜絕玄學界利用術數詐騙行淫……宗旨在於組織導引該國粹行業納入正軌。唯獨據聞,「玄學會」當中有位姓鄧道長最積極、最霸道和最有影響力。還有一個…….. 都係費事咁多聲氣…「其實有利益處就會有人想出來做一哥,可能為名,可能為利,非獨玄學界如此。

    事情發展下來至少有三個幾月,眼見我們會的成員日益壯大而對方卻相對縮水並且眾叛親離……我出於關心,於是又利用慣常用開嘅觸機「《無厘頭》變字遊戲」、欲測下個末來嘅走勢和抗爭結果。

    九月初一晨早流流,社團成員登出咗兩張棺木照片,咁啱得咁橋香港附近有兩個風已經形成,其中一個叫納沙的颱風可能對香港構成影響。咁嘅觸機足以觸動到神經深處,結果肯定準到出奇。

    仲記得早幾年我用「華懋」二字嚟觸機、演練無厘頭變字遊戲嗎?

    既然初一見雙棺、即雙木,同時咁啱附近又起兩個風影響。須知風為木、木為風,兩個木夾住個矛字……. 咦!點解我唔可以用番「華懋」二字嚟起卦啫?何況「抵抗惡勢力入侵玄學界」社團內嘅中流砥柱成員差不多清一色係茅山弟子(獨我係檻外之人),用佢最應景。

    於是乎見到個「懋」字拆開咗變成了「矛」「木」「木」「心」四個字?因茅山在國內,海外弟子冇辦法攞番頂草帽(草花頭)歸宗……無奈只見到草花頭明顯變成兩碌木,相夾在矛字左右。

    大家一定對「木」字加下面個「心」字似曾相識?不錯,正是個茅山開山始祖胡秀華仙師所創「真心教派」個心字。

    而目前茅山祖家由於政治環境特殊,只要有銀両,封個玉皇大帝你做都冇問題。就係咁,一肥一瘦揸住兩枝桃木劍走嚟左右夾住枝長矛想話奪權號令。想不到茅山弟子有骨氣,寧死不妥協而同佢哋周旋到底!

    流年五黃飛正東嘅氣未走,白露二五已經煞曜南離,寒露未到氣先充斥北方……咁樣一嚟個世界明年水泛木漂嘅災情好大機會提早降臨,雙木必隨水蕩走,道長亦因覆舟而身首異處…。

    屆時矛得道而冠,茅山弟子之稱號實至名歸。上茅下心而「真心教派」恆久永存。(本篇完)

 

吳鈞洋網址:www.ngkwunyeung.com.hk

吳鈞洋電子郵箱:raymondnghk@yahoo.com.hk

 

WB01343_.gif      回首頁     WB01345_.gif (616 bytes)