《新玄機》雜誌主頁   邵志榮其他文章

                                                                         圖、文:邵志榮    

蛇年、蛇運、話蛇人

           

     蛇人(網絡圖片)      蛇形人相(網絡圖片)

    新蛇啟泰,百事大吉,恭喜發財,心想事成!智榮祝賀! 

    蛇年新春,市道興盛,人心喜悅。惟獨是夢熊啤啤,食唔到梁粉,變咗要飲黑咖啡。堂堂大灰熊,竟被蛇咬一口,幸而熊的功力深厚,罪不致死,但佢老友黃坤,中正二黑病毒,認真身痕啦!都希望他兩兄弟大步跨過,以後要帶眼識人啦!本想借艇割禾,點知俾人糷J廁所除褲,結果是慘不忍睹呀。 

    話說蛇年運程,最緊要心思够密,頭腦要開,够靈活,够跳脫,而且要守本份,做自己的專長、專業,更利於有關心理、宗教、文學、電訊、化妝,及女性用品市場,且有太陽天喜吉星拱照,天乙貴人扶持,故此大有作為,大有進步,再拜太歲,更為有利。因為癸巳太歲,會識得計較,亦有小心眼,看細節,故而,喜好記惡,讀友心領啦! 

    講到蛇年,更要講吓蛇人,而最熱的人物,莫過於“王維基”也。王維基生於1961年12月,本非肖蛇,是其相形屬蛇,其特徵是“眼細、面尖、膚緊”,其形蛇也,其思蛇也,其心蛇也,其性蛇也。我們更有興趣的係,佢幾時攞到個免費電視牌照開台呀?請看:其八字命造為 辛丑年、庚子月、庚辰日、壬午時。大運1984年入丁酉、1994年入丙申、2004年入乙未。唉吔,大運行咗廿年好運,收突咗啦。本運乙未冲年柱,流年壬辰、癸巳,食傷犯官殺,一場亂局。在此,希望其能真正做到佢的座右銘“只要想就一定能做到”。(本篇完) 

     

〔不才見識淺薄,各位高明請賜教。電郵:mastersiu@gmail.com


邵志榮網址:www.fengshui-master.com.hk/ewin

邵志榮電子郵箱 : mastersiu@gmail.com

WB01343_.gif      回首頁     WB01345_.gif (616 bytes)