文•吳鈞洋 

 

焦慮症的面面觀 

   

   

[焦慮症]係乜東東

    又到「黑色四月」周年紀念,去年此際,沙士瘟疫流行令市民惶惶然不可終日黈伬唌A「哥哥」張國榮因焦慮症自行了斷而離我們而去,萬千歌迷除哀傷黯然之餘,社會更增添了寒慄徬徨無奈的氣氛。咪話好了傷疤忘了痛,相信2003年春天的慘痛經f,香港人呢世都唔會忘記!對於前線醫護人員忘我犧牲的精神,千秋萬代將永誌於f史!至於犧牲了的醫護人員,更永垂不朽在市民心中!

    今年正當大家回顧那段沉痛日子,哀思悼念醫護人員和懷念「哥哥」黈伬唌A竟然又發生一宗倫理慘劇:有個「傻佬」殺魖潃茪k同個老婆之後再自殺……社會的傷疤再度被揭開,令到廣大市民在陰雨綿綿的天時裡,倍增一份哀傷。


    有心理學醫生話過,香港回歸後經濟的不景氣早已導致不少人患上「焦慮症」 ,去年對「沙士」的恐懼感更令呢種症候嚴重化,相信以後日子裡勢必有增無減,市民千祈咪掉以輕心。「焦慮症」究竟係乜東東呀?以前只聽過「神經衰弱」個醫學名詞,依家呢個病名好似消失得無影無蹤,取而代之係「焦慮症」這新醫學名稱 ,莫非潮流興用?! 。

    過往有所謂:先天有神經質傾向鴾H,後天經歷鰿Y些挫折打擊,先至會將病態刺激出來,由於城市人生活緊張,發病率也呈正比例增加,故稱此病症為「都市病」。據報導,依家社會進步驉A科學昌明驉A後興「焦慮症」已經冇先後天之區分。雖然患病者還是以城市人居多,但是普遍性和複雜性已經超出鷘敺ヲ儱Q象,一如:細菌;病毒……的變種,非人類所能控制遏止。


    綜合「焦慮症」黚g狀:日常生活精神不能集中,多疑慮困擾,凡事失去信心,並且經常性緊張,疲倦和失眠。

    假若遇上不如意事情或且遭受到某些打擊,更加會出現諸如:發抖震顫;眩暈頭痛;心悸氣悶;情緒失控……。嚴重的焦慮症候會產生幻覺,甚至會傷害他人同埋有自殺傾向。

八字斗數察焦慮

    五行由「金木水火土」組成,宇宙萬物皆如是,人體五臟六腑也無例外。

    人若然要神氣活現,「精氣神」就務須充盈,所謂「精氣神」係泛指:「陰陽調和」儱N思,亦即係是人體五行中「水木火」 一定要佌掑繫`。否則儭隉A唔單只氣索神枯而出現「焦慮」症候,五臟六腑也因為「火水未濟」而發生古靈精怪病徵。

    人體係由「金木水火土」元素所組成,一如上面所講要中和協調,如果唔勻循都會形成「焦慮症」。當中又以「水木火」佔最大比重,水主腎而納精,木從肝而生血氣,火歸心而醒神。

    根據五行[陰陽]理論,中醫所指即係西醫神經中樞,過於陰寒而欠缺火的命都有「焦慮症」傾向。

    睇八字觀察五行,最容易引發焦慮症的結構係命中五行太旺而出生響初春或冬天,呢個時候若然冇適量丙火調和氣候;再加上命中又旺的話,就會變成濕柴鬱火。要明白係神經中樞;而係神經,命中木多帶濕;組合上已經有神經質鴭酗l,一受到刺激濕木必亂籠令不能谷上頭,因此導致神經衰弱,亦既係「焦慮症」形成。

    單係濕木結構的八字,頂多鬱結產生各種病態症狀,大不了自我了斷而矣!最慘命中濕木而缺火欠水而見弱金(金若夠強反而能劈木而成格) ,虛金伐強木係「刺激」 ;好似神經唔正常鴾H俾人挑起條根而病情發作,呢個時候真係乜都做得出。

    另一種同樣容易導致焦慮症出現的八字係水過旺而剋火,假若天干或地支見到弱火被水沖儭隉F病狀更加明顯化,再遇上水旺大運或流年,甚至有自殺傾向。假如命中同時見到不強濕木,再遇上麍y年,事情就冇咁簡單化。講唔埋思想會偏激至非理性地步,分分鐘先傷害其他人,然後才自我了斷。

    紫微斗數睇神經質的結構離不開:機月同梁,陰陽失位(天機、天梁、太陰、天同三方四正組合,太陽太陰居落陷宮位) ,當中又以天同或天機陷宮守命最明確,若然再遇上化忌及空劫破碎陰煞……等等煞星最驗,又以天機化忌最嚴重。若然原命係上述組合,行運至殺破狼,遇上煞忌會照年份,又或者行運重蕫磢機月同梁,煞忌三方四正;流年火鈴羊陀白虎會照。咁就明顯會焦慮症病發,更加唔排除有殺戳血光災劫。

巒頭理氣再加煞

    我認同心理學家批評某的焦慮症患者將疾病歸咎於風水,只聽從風水師的意見而不願意請教醫生。由此也凸顯出環境風水對人嚗v響相關大,衰運所致會左右患者求醫意欲,連醫生都信唔過。否則儭隉A邊處會發生咁多慘劇呀?!

    以我多年儭g驗,人開始行好運時會由衰屋搬好屋。由好運轉入衰運時,往往「蘿柚痕」搵間衰屋入伙。命運洁A你冇得選擇亦冇得避,衰起上蟈N算識得搵個風水佬布局化煞,亦只M得個三鉯腄u教飛」 ,更有陸雲庭睇相;唔衰整成衰,將好好風水間屋布局布到煞氣連貫,自困囹圄。

    不論商業抑或家居風水,破局敗局最先影響係裡面住鴾H心理發生變化,亦即是所謂出現焦慮症疑神疑鬼,心神不寧,繼而無心工作,判事錯誤……一如聖經所講:上帝要你滅亡,先令你瘋狂

    好風水麰n求條件:1. 座向旺山旺向或雙旺星到向。2. 外局青龍長白虎短。3. 外局巒頭山形青b翠綠;大忌剝皮甩骨。4. 窗開:正南、東南、西南、正東四方位。符合髐W述原則之後才論內裡布局化煞。

    若然上述第一項和第四項條件唔合格,再加上流年煞氣連成一氣到大門、房門、床、座位儭隉A咁就哭得一句句囉!搵得個有料到風水師布局化煞,仲算有運衰唔哂,如果不幸搵到個「舢板充炮艇」 三腳貓去搞,咁就衰硬矣!


                                                                                                             (全篇完)

 

吳鈞洋網址:www.ngkwunyeung.com.hk

吳鈞洋電子郵箱:raymondnghk@yahoo.com.hk

WB01343_.gif      回首頁     WB01345_.gif